Vejledning omkring Gulve

Lak til gulve er det stærkeste valg

Den mest slidstærke behandling af gulve er er lak. Lak fås i dag i mange kvaliteter fra blank til mat.

Specielt den helt matte lak giver træet en silkemat overflade, der fremhæver strukturen og farverne. Lakken lægger sig som et slidlag oven på træet og beskytter det effektivt mod slitage, ridser, væske, nedtrykning og mærker.

De lakerede gulve

De lakerede gulve kan som regel holde sig flotte i flere år, før det er nødvendigt at give dem en ny omgang med lak og pensel. Det er vigtigt at vedligeholde lakerede gulve, før lakken er slidt igennem, da lak ikke kan pletvedligeholdes. Sker der en skade på et lakeret gulv, kan det sjældent pletrepareres, uden at det kan ses. Og er lakken først slidt helt igennem, er der ingen anden udvej end at slibe gulvet hel frit for gammelt lak og lakere på ny.

Efterbehandling  af gulve med Olie

Oliebehandling fremhæver træets glød og åretegninger og får gulvet til at virke silkeblødt.

Ved oliebehandling af gulv i en blød træsort – fx fyr, gran eller douglas – vil det fortsat kunne få trykmærker fra stilethæle mv., mens gulve i hårde træsorter er slidstærke i sig selv; også med oliebehandling. Olie findes både i sin naturlige farve og hvidpigmenteret. Den hvidpigmenterede olie bør kun benyttes til at fremhæve den lyse farve på lyse træarter – ikke på mørkt træ.

Afhængigt af brugen må  regne med at skulle give hele gulvet eller dele af det plejeolie to til tre gange årligt. Før plejeolien kan påføres, skal træet vaskes rent for sæbe med trærens eller eddikevand. Det olierede gulv er nemt at pletvedligeholde. Dog ikke hvidpigmenteret olie, hvor reparationer vil træde tydeligt frem.

Kommer der ridser eller mærker, er de nemme at slibe væk og genoliere. Ulempen er, at olie ikke øger gulvets slidstyrke, og olierede gulve skal vedligeholdes hyppigere end fx lakerede gulve. Gulve, der er behandlet med vandbaseret olie, skal slibes matte med sandpapir, før de får ny olie.

Efterbehandling af gulvet med lud

Ludbehandling bevarer den lyse farve på gulve af nåletræ, ask, bøg mv., der ellers bliver mørkere under sollysets påvirkning.
Der findes to forskellige slags lud; én til nåletræ og én til løvtræ. Ludbehandling skal altid efterfølges af sæbe eller olie. Vælges en lak med tilsat lysfilter standses træets naturlige mørkning, og derfor er det ikke nødvendigt med en ludbehandling.

Gulve af nåletræ og lyst løvtræ som ask og bøg

Gulve af nåletræ og lyst løvtræ som ask og bøg kan som grundbehandling mættes med sæbe, der med tiden giver gulvet den karakteristiske hvid-grå sæbevaskede overflade. Gulvet kommer til at virke blødt og behageligt at gå på. Det bliver rimelig robust, men er mindre modstandsdygtigt over for meget våde sko eller snavs. Brug sæbespåner eller specialsæbe, der, sammen med kalken i vandet, danner tungt opløselig kalksæbe, som lægger sig i og på træet som et beskyttende lag.

Det sæbebehandlede gulv

Det sæbebehandlede gulv vedligeholdes løbende ved sæbevask. Sæben kan iblandes kalk, pibeler eller hvide pigmenter, eller anvend en færdig sæbe. Det er nemt at pletvedligeholde. Ridser og mærker vil ofte “rejse sig”, når træet bliver vasket. Af ulemper kan nævnes, at våde sko med tiden vil danne mørke spor, som kan være svære at fjerne. Gulvet vil også være glat at færdes på, hvis du har vådt fodtøj på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *